En stemme i cannabisdebatten

Cannabisdebatten har blusset opp, men er preget av feilaktig informasjon og kunnskapsløse argumenter. Noen legaliseringsforkjempere går så langt som å påstå at cannabis er en helsebringende plante uten noen negative effekter som helst. Det er også en utbredt oppfatning at straffeloven kriminaliserer en stor gruppe av befolkningen, og at et forbud fører til mer skade enn førebygging.

Legalisering av cannabis

Man finner forskningsartikler som sier både det ene og det andre når det kommer til spørsmål som: Er cannabis farlig, og i hvilken grad? Det rår stor usikkerhet rundt planten, sammensetning og mengde virkestoff, samt effekten av kort- og langvarig bruk. Derfor er det viktig at vi diskuterer det vi vet, og ikke det vi ønsker at skal være sant.

Cannabis er ikke et nytt rusmiddel, verken blant nordmenn som gruppeeller ungdom som gruppe. Mye har likevel endret seg med stoffet de siste tiårene, og det er framleis ikke grunnlag for å hevde hvor skadelig dagens bruk vil vise seg å være på lang sikt. Det er også viktig å ta med seg at den norske cannabiskulturen ikke kan sammenlignes med eksempelvis den nederlandske eller den amerikanske – man kan derfor ikke ukritisk overføre studier fra for eksempel USA og Nederland.

Marihuana

Selv om det er prinsipielle og praktiske forskjeller mellom medisinsk og rekreasjonell bruk av cannabis, er det ikke til å stikke under en stol at forbruket vil øke dersom en legalisering finner sted, og sammen med forbruket vil problemene vi allerede har med både legale og illegale rusgifter øke. Man må også ta med seg at ved legalisering av cannabis, vil man ikke bytte ut for eksempel alkohol med cannabisrusen. Denne vil i de fleste tilfeller komme i tillegg.

Ønsker vi et samfunn med mer rus? I så fall må man stille seg spørsmålet: Er det verdt det? Friheten fra ødeleggende narkotikabruk bør være viktigere enn friheten til rekreasjonell bruk.

Medisinsk marihuana

Jeg mener at ungdom har rett til å utvikle seg i rusfrie miljøer. Dette er spesielt viktig med tanke på at kroppen og hjernen fortsatt er i utvikling lenge etter tenårene, og at man ikke vet hvordan cannabis kan påvirke og eventuelt skade dette. Å tillate narkotiske stoffer vil ikke bare gjøre det mer tilgjengelig og utbredt, men også føre med seg et større press blant unge, slik vi har opplevd med tobakk og alkohol. Det at stoffet er ulovlig – samme hvor skadelig det er sammenlignet med andre rusmiddel – har dessuten en preventiv effekt i seg selv. Det er lettere å si nei til noe som strider med lova.

Vil gjerne legge til at Marie Jahren Fludal er medforfatter av denne teksten!

Reklamer

4 kommentarer om “En stemme i cannabisdebatten

  1. Du tillegger din meningsmotastandere at de mener ungdom ikke har rett til å utvikle seg i rusfrie miljøer. Det er en svært uheldig hersketeknikk å tillegge dine meningsmotstandere meninger de ikke har. Er du forresten klar over at det finnes ungdom i Norge i dag, under dagens forbudsregime som ble introdusert overfor cannabis på juventeleir? Nok et uheldig resultat av forbudspolitikken, og hysteriet. Bekymrede foreldre sender ungdommer som ikke er motivert for å slutte på juventeleir og der drar de flere med seg. Skulle jeg derav advare folk mot å sende ungdommen på juventeleir?

    1. En legalisering av cannabis vil øke forbruket, og øke tilgjengeligheten og aksepten for det blant unge. Det er ikke en hersketeknikk, men en realitet.

      Hvor lenge siden var det denne kompisen din ble introdusert for dette på Juventeleir? I hver eneste artikkel jeg ser at du kommenterer, så legger du fram at du kjenner noen som ble introdusert for rusmidler på Juventeleir. Jeg kan forsikre deg om at ingen steder er 100 % sikret mot rusmidler, ei heller arrangementene til Juvente. Det betyr ikke at man gjør det man kan for å passe på at arrangementene til Juvente er trygge for alle. Man blir i dag bedt om å fjerne seg fra området dersom man skal røyke eller snuse, som er ett eksempel på at man prøver å holde arrangementene så «rene» som mulig. Dersom du ønsker å advare folk mot å sende ungdommer på Juventeleir, så er det ditt valg. Jeg tror derimot at det er veldig få foreldre som sender ungdommer på Juventeleir i utgangspunktet. Ungdommer ønsker å dra dit selv. Av den brøkdelen av foreldre som da faktisk sender ungdommer på leir, så tror jeg ikke noen av de sender de for å få de til å slutte med rusmidler. Juvente er ikke et behandlingssenter, slik du får det til å høres ut som.

Legg igjen en kommentar:)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s