Ny skolebruksplan

På tirsdag var jeg på UKK-møte på Husnes kulturhus. Der var hovedtemaet den nye skolebruksplanen til kommunen. Den forrige strukturendringen var i 2009, og jeg både gledet meg, og gruet meg, til å ta fatt på disse 70 sidene fra rådmannen.

 

 

Det er rådmannen som har utarbeidet denne strukturplanen, sammen med kommunalsjef Asbjørn Skår. Det er i hovedsak lagt fram 6 tiltak.

  1. Slå sammen Skarveland og Valen skole, på Valen.
  2. Slå sammen Sunde og Undarheim skole, på Undarheim.
  3. Slå sammen Ølve, Trå (5.-7. trinn) og Hatlestrand, på Hatlestrand.
  4. Slå sammen Bringedalsbygda og Uskedalen skole, på Uskedalen.
  5. Slå sammen Øyatun og Husnes ungdomsskole, på Husnes
  6. Elever fra Åkra ungdomsskole får tilbud ved Husnes/Rosendal ungdomsskole.

I følge rapporten skal kommunen klare å spare inn 18,8 millioner kroner årlig ved sammenslåing. I tillegg kommer det investeringskostnader på 8,5 millioner kroner for å tilrettelegge alle forhold for elever og ansatte ved skolene.


SKARVELAND & VALEN

En sammenslåing av Skarveland og Valen skole vil være både praktisk og økonomisk gunstig. Lengste reisevei for elever vil være på 20 minutter, noe som er akseptabelt. Det vil likevel bli vanskelige forhold for både elever og ansatte. Skolebygget har en forkastelig standard, og det kreves utbygging av klasserommene for å få plass til alle elevene.

SUNDE & UNDARHEIM

En sammenslåing av Sunde og Undarheim skole vil være både praktisk og økonomisk gunstig. Det er likevel bekymringsverdig at man har investert så mye penger i å forbedre forholdene på Sunde, når det er snakk om en sammenslåing så kort tid etter. Siste nytt er at Trio IL skal oppgradere fotballbanen på Sunde. Ja, folk kan fortsette å bruke denne etter at skolen blir lagt ned, men jeg vil tørre å påstå at bruken vil stupe!

Det er heller ikke plass på Undarheim, så rådmannens forslag til vedtak, der han foreslår å slå sammen skolene, men fortsatt ta i bruk Sunde skole vil være et godt alternativ fram til en evt. ny skole blir bygd.

ØLVE, TRÅ & HATLESTRAND

En sammenslåing av Ølve, Trå og Hatlestrand skole vil være både praktisk og økonomisk gunstig. Selv om det er en lang vei mellom Trå og Hatlestrand, vil en sammenslåing fra 5. til 7. trinn være sosialt gunstig for elevene.

BRINGEDALSBYGDA & USKEDALEN

En sammenslåing av Bringedalsbygda og Uskedalen skole vil være både praktisk og økonomisk gunstig. Det er kort vei begge veier, men det trengs utvidelser på Uskedalen for  å få plass til alle elevene. Jeg vil også er påpeke noe som er bekymringsverdig.

Ved en sammenslåing vil elevene sogne til Rosendal Ungdomsskole. Rådmannen legger likevel til rette for at elever fra Bringedalsbygda skal få søke seg til Husnes Ungdomsskole. Jeg mener dette er sosialt ødeleggende for elevene, da de vokser opp, og knytter nære bånd med hverandre, som senere vil bli kuttet pga. splittelsen etter skolestart ved ungdomsskolene.

ØYATUN & HUSNES

En sammenslåing av Øyatun og Husnes Ungdomsskole vil være upraktisk. Mange elever ønsker ikke å flytte fra Øyatun til Husnes, og det vil bli en sentralisering mot Husnes, som ikke er gunstig for Halsnøy og øyene rundt. Det er viktig med en nærskole for øyene, både for det sosiale, og det økonomiske. Det vil ikke være noen innflytting eller industrivekst på Halsnøy dersom skolen vil bli flyttet.

Det er heller ikke plass til alle elevene ved Husnes Ungdomsskole. Videre vil det ta elevene over 70 minutter hver vei til skolen, noe som er langt forbi forsvarlig.

ÅKRA & HUSNES/ROSENDAL

Et tilbud for elvene om å gå på Husnes/Rosendal er et fullgodt tilbudt, så lenge det forblir akkurat det – et tilbud. Det er nemlig uakseptabelt å tvinge elevene til å reise hele den veien! Over 70 minutter hver vei!

Konklusjonen må være at rapporten bare er halvveis! Den er ikke god, og er KUN basert på kommunens økonomi. Det er tatt lite eller ingen hensyn til elevene. Det var også et så stort sprang mellom meningene i UKK at det ikke ble vedtatt å skrive en høringsuttale, noe jeg mener er trist og utilstrekkelig…

– Petter

Reklamer

3 kommentarer om “Ny skolebruksplan

Legg igjen en kommentar:)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s