Fristil-kurs

I morgen drar jeg på mitt første Fristil-kurs noen gang! Det kommer til å bli så gøy.

Fristil sin visjon er å skape gode, trygge og spennende ungdomsmiljøer der ungdom får mulighet til å vise at de kan, tør og vil ta utfordringer, og der rusmidler dermed blir overflødige.

Fristil er et nasjonalt rusforebyggende prosjekt som primært retter seg mot landets niendeklassinger, samt deres foreldre og lærere. Målet med Fristil er å vise i praksis hvordan man kan bygge gode, rusfrie ungdomsmiljø og øke den enkeltes evne til å ta bevisste valg i forhold til rus.

Prosjektet følger skoleåret, og har kurssesong fra september til mai. I løpet av denne perioden blir flere tusen elever og deres foreldre undervist om rusmidler. Ikke minst blir de bedt om å reflektere over og ta stilling til en rekke spørsmål rundt hvilke valg man tar, og hvorfor.

Fristil gjennom året

Klassene som bestemmer seg for å delta på Fristil, sender først noen representanter til Fristil Intro. I Fristil er det ungdommer som selv kurser andre ungdommer. Intro-kursene holdes derfor av frivillige som har gått på lederskolering, og der flere har ledererfaring fra tidligere kurs. Gjennom forskjellige tematimer lærer elevene om å ta egne valg, om påvirkning og de opplever gode rusfrie ungdomsmiljø i praksis. De lærer også å holde det samme undervisningsopplegget for andre.

Elevrepresentantene reiser så tilbake til klassene sine, og holder det samme opplegget for dem, samt en elev- og foreldrekveld. Dette kaller vi Fristil Klasse. På foreldrekvelden spilles det blant annet et diskusjonsteater der elever og foreldre blir nødt til å ta og begrunne egne valg ut fra konkrete situasjoner.

I etterkant av Fristil Klasse inviteres alle som har deltatt på Intro og Klasse til Fristil Opplevelse. Målet med denne helgen er at elevene skal få være sammen, drive med ulike aktiviteter og ha det moro.  Alt innenfor et rusfritt, trygt og inkluderende miljø.

Fristil Aktivitet er den delen av Fristil som sikter bredest. I tillegg til å være siste ledd i prosjektmodellen for de ungdommene som følger den, er aktivitet en årlig konkurranse der alle mellom 13 og 19 kan delta. Målet er å skape aktivitet der ungdommene bor, og forhåpentligvis bidra til at ungdom fortsetter å ta initiativ til å lage aktivitet på sin hjemplass også senere.

Det blir utrolig spennende å få være med på dette, selv om jeg bare er hjelpeleder. Jeg skal være der med 4 andre ledere, så satser på at de er rutinerte nok til at ingen skader seg, eller får en dårlig opplevelse.

Ønsk meg lykke til, og kryss fingrene for at jeg ikke detter ned fra flyet på veien 😉

 

– Petter

Reklamer

Legg igjen en kommentar:)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s