Økonomi med politisk agenda

Som overskriften sier, så skal dagens innlegg handle om økonomiske tiltak med politisk agenda. Som senterpartist er jeg generelt sett mot sentraliseringen som foregår mange steder i landet vårt i dag, og da snakker jeg spesielt om hjemkommunen min – Kvinnherad. Illustrasjon

De røde prikkene representerer aldershjem som er planlagt nedlagt, slik at kommunen skal spare penger. De gule prikkene representerer aldershjem som skal ta imot disse pasientene.

Varaldsøy alderhjem er det billigste alderhjemmet i kommunen. Ikke bare er det billig i drift, men bygget er reist ved hjelp av dugnad. Ergo har ikke kommunen brukt en krone på å bygge opp dette aldershjemmet. Likevel skal de spare penger på å legge det ned.

Det kommunen ikke har tenkt på er at utenom de 17 brukerne som bor på Varaldsøy aldershjem er det også over 20 brukere som bor alene, men som trenger institusjonen om kvelden og i vanskelige tider.

Dersom Ølve (på andre siden av fjorden) og Varaldsøy aldershjem blir lagt ned, må pasientene bli flyttet til blant annet Rosendal og Husnes. Dette er skremmende, med tanke på at det er ca. 30 km fra Rosendal til Husnes. Disse pleietrengende eldre kommer til å bli spredt for vinden, vekk fra venner og familie, og det trygge miljøet de er vant til! Det som verre er, er at Rosendalstunet og Husnestunet allerede er overfylte, ergo blir kommunen nødt til å utvide begge stedene. Hvor ble det av inntjeningene da?

Videre kan nedlegging av eldrehjemmene på Varaldsøy og i Ølve resultere i utflytting. Hvem vil vel bo et sted der man ikke kan bli gammel? Kommunen risikerer altså å legge ned et helt samfunn, om ikke Ølve også forsvinner.

Konklusjonen min er at disse prioriteringene og argumentene kommunen kommer med helt klart er til for å skjule en dårlig løgn. Disse aldershjemmene blir ikke lagt ned for å tjene inn penger, men for å sentralisere kommunen. Det er – ikke overraskende – Frp og Venstre som er i styringen med dette. I tillegg har AP fridd til disse to for å sitte i koalisjon.

Den dagen partiene begynner å følge sine ideologiske standpunkt blir verden et bedre sted! Støtt om våre gamle, og støtt opp om bygdene! Kommunalsjefen sa i et utspill til avisen at: «Folk må slutte å tenke på bygdene, men kommunen». Vel, her er mitt svar: Uten bygdene er det ingen kommune, uten kommunen vil bygdene fortsatt bestå!

– Petter

Reklamer

5 kommentarer om “Økonomi med politisk agenda

  1. Er redd for at ett budsjett som går i 0 ikke er godt nok. De vil vel sette av kapital til ett fond de kan ta av i krisetider. Eldreomsorg er ikke noe en bruker krisepenger på tror jeg.Dessuten protesterer ikke eldre så politikerne mener de kan gjøre som de vil der..

    1. De eldre protesterer. Det har vært innkalt til folkemøte med blant annet Frank Aarebrot. Det har også blitt sendt et offisielt brev fra brukerne av aldershjemmet til både kommunen, og AP sentralt, da AP også er med på denne nedleggingen/sentraliseringen.
      Hovedpoenget mitt – derimot – er atargumentet kommunen kommer med om at det skal være økonomisk kunstig, ikke holder mål. Det finnes mange andre sektorer og områder man kunne spart penger på!

  2. Bra innlegg Petter. Dessverre er det «penga som rår». Og når i tillegg eiendomsskatten som var på 42 mill.(tror jeg), hos dere , er fjernet så må det vel spares. Og som vanlig er det eldre og skoler som er salderingspostene. Det er det alltid og det samme skjer her i Ringsaker også.

    1. Det som ikke gir mening er at de skal tjene inn penger på noe som så og si driver seg selv! Hvorfor ikke kutte i administrasjonslønninger? I tillegg til dette har de siste prognosene for kraftfondet vist en økning på 9 %, som vil si at regnskapet kan gå i 0. Hvis de da gjeninnfører eiendomsskatten har de klart å berge seg uten å gå løs på eldreomsorgen.

Legg igjen en kommentar:)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s